Pedicure kiezen

Pedicure kiezen

Iedere voet is anders, en iedere voet heeft zijn eigen specifieke zorg nodig. Daarom is het kiezen van de juiste pedicure voor iedereen persoonlijk. Niet iedere pedicure biedt dezelfde zorg en heeft dezelfde opleidingen genoten. Van belang is dat de pedicure die u kiest aangesloten is bij Provoet, de brancheorganisatie voor de pedicure.

Naast de basispedicure en de pedicure plus is er de Medisch Pedicure, welke de meest brede opleiding binnen de branche genoten heeft.

De pedicure

De pedicure (MBO-niveau 3) verzorgt de voeten van mensen met allerlei voetproblemen. In de behandeling verzorgt zij de nagels en verwijdert eelt en, indien aanwezig, likdoorns. De pedicure werkt volgens vastgestelde Richtlijnen en weet wanneer zij de cliënt moet doorsturen naar de (behandelend) arts.

Pedicure plus

De pedicure die een aantekening ‘voetverzorging bij diabetici’ en/of ‘voetverzorging bij reumapatiënten’ bezit, heeft zich na de basisopleiding gespecialiseerd in de genoemde onderwerpen. De pedicure plus staat geregistreerd in het KwaliteitsRegister voor Pedicures (KRP) van ProCert.

Medisch pedicure

De medisch pedicure (MBO-niveau 4) kan alle zogeheten risicovoeten behandelen.

Risicovoeten kunnen onder andere ontstaan zijn ten gevolge van reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing.

Daarbij heeft de medisch pedicure uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van orthesiologie, nagelregulatie en -reparatie en anti-druk technieken. Daarmee vergroot zij de behandelmogelijkheden van complexere voet- en nagelproblematiek. De medisch pedicure werkt op doelmatige wijze samen met andere zorgverleners zoals de huisarts en de podotherapeut.

 

 

Blauwdrukken

Uit een blauwdruk kan veel informatie worden gehaald.

Pijnlijke klachten

Blauwdrukken kunnen eventuele pijnlijke klachten van de cliënt verklaren. Ook kan ik door het interpreteren van een blauwdruk veelal uitleggen wat er aan de hand is. Als de oorzaak bekend is, kan meer gericht worden gezocht naar een oplossing.

Zonder de voet gezien te hebben, kan ik aan de hand van de blauwdruk aflezen om welk voettype het gaat. Ik maak een afdruk in belaste en onbelaste stand. Staan de tenen geklauwd, is er misschien sprake van een hallux valgus (in de volksmond een ‘knok’ genaamd), heeft u een platvoet?

Schoenadvies

Door blauwdrukken te maken ben ik in staat een goed schoenadvies te geven. Ieder voettype stelt weer andere eisen aan schoenen. Veel mensen dragen schoenen die te klein zijn. Het opmeten van uw schoenen is dan ook een belangrijk onderdeel.

Door het maken van blauwdrukken ben ik in staat om u eventueel door te verwijzen met bijbehorende rapportage.

Vergelijkingsmateriaal

De stand van de voeten kan veranderen, dit komt nogal eens voor bij Reuma en Diabetes Mellitus. Door regelmatig blauwdrukken te maken, is goed te zien hoe de voeten zich ontwikkelen in de loop van de tijd.