Wratten
Een wrat is een rond bobbeltje op de huid dat op het hele lichaam in wisselende aantallen en groottes kan voorkomen. Vrij veel mensen hebben weleens last van wratten. Wratten zijn onschadelijk en verdwijnen meestal vanzelf.
Wratten worden veroorzaakt door een virusinfectie en zijn daarom besmettelijk. Ze ontstaan drie tot zes maanden nadat de huid met het virus in contact is gekomen. Er bestaan vele soorten virussen die wratten veroorzaken en verder onschuldig zijn. Kinderen hebben eerder last van wratten dan volwassenen, omdat hun afweersysteem nog niet zo sterk is.
Het is onjuist dat wratten een ‘wortel’ hebben en daarom steeds weer zouden aangroeien. Als wratten op dezelfde plaats terugkomen, wil dat zeggen dat het virus nog aanwezig is.
Het is belangrijk om niet aan wratten te krabben. Daarmee maak je het virus vrij en geef je de besmetting kans zich uit te breiden. Het virus wordt vaak in zwembaden, sportzalen en doucheruimten verspreid. Draag daarom altijd badslippers op dergelijke plaatsen. Was en droog je voeten grondig na een bezoek aan zwembad, sauna of sportzaal.
Voetwrat
De voetwrat zit op de voetzool. Er zijn twee typen: de mozaïekwrat (die zich oppervlakkig uitbreidt) en de doornwrat (die naar binnen groeit en pijnlijk is).
Therapie
Wratten kunnen verwijderd worden met behulp van vloeibare stikstof. Deze methode wordt veelal toegepast door de huisarts.
Veel mensen proberen echter om de wrat in eerste instantie weg te krijgen door deze aan te stippen met een aanstipvloeistof met salicylzuur welke verkrijgbaar is bij de drogist.