Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem

Soms wordt voetschimmel ook wel zwemmerseczeem genoemd. Dit is echter geen goede naam, want eczeem is iets anders. Voetschimmel is een infectie aan de voeten die veroorzaakt wordt door schimmels.

Voetschimmel is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken.

Neem daarom de volgende aanwijzingen in acht om zo snel mogelijk van zwemmerseczeem af te komen:

  • was de voeten zonder zeep of met een zeep met een zure pH waarde
  • droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen
  • gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60 graden
  • draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen
  • draag schoenen die ventileren
  • gebruik zo nodig een schimmeldodende voetcrème
  • behandel schoenen en sokken met een schimmeldodend middel.

Oorzaken

Voetschimmels groeien het beste in een warme en vochtige omgeving. De transpirerende huid is daarom een goede groeiplaats voor deze schimmels. Bij voetafwijkingen zoals doorgezakte voeten, kan de voet onvoldoende worden geventileerd, wat de kans op schimmelgroei vergroot. Bij transpirerende voeten heeft u een grotere kans op voetschimmel dan bij ‘droge’ voeten. Door transpiratie is de huid niet alleen warm en vochtig maar schilfert ook af. Dit bevordert de groeikansen voor een schimmel. Doordat voetschimmel ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd, lijkt het alsof deze aandoening alleen bij zwemmers voorkomt. Hoewel voetschimmel inderdaad vaak in zwembaden wordt opgelopen, moet u ook oppassen voor andere vochtige ruimtes in openbare gelegenheden, zoals douches en kleedkamers in gymzalen.

Wanneer moet u een arts raadplegen

Als de schimmelinfectie langdurig aanhoudt of erger wordt en de huid is opengebarsten, is het raadzaam om een arts te raadplegen.